E knjiga – digitalno izdanje knjige Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, autora Miša Đuraš i Varine Jurica Turk

Foto monografija „Matko Biljak ∙ Božidar Vukičević – Svjetlom pisana povijest Domovinskog rata“ ostvarena je s ciljem očuvanja hrvatske fotografske baštine nastale tijekom Domovinskog rata i unapređenja muzejske djelatnosti kroz njeno sustavno sakupljanje, obradu i prezentaciju.

Objavljivanje ove publikacije, u prvom redu omogućila nam je sveobuhvatna suradnja ostvarena s istaknutim ratnim fotoreporterima „Slobodne Dalmacije“ Matkom Biljkom i Božidarom Vukičevićem, koji su ustupili na korištenje Muzeju cjelokupan materijal snimljen u vrijeme stvaranja i obrane Republike Hrvatske. Riječ je o opsežnim autorskim zbirkama koje sadrže preko stotinu tisuća originalnih fotografskih negativa i pozitiva, neprocjenjive dokumentarne i umjetničke vrijednosti. Nastale su kao rezultat neumornog snimanja i izvještavanja, najčešće s prvih crta svih hrvatskih i susjednih bojišta, o brojnim važnim ratnim događanjima i njihovim razornim posljedicama.

Ovom foto monografijom i prezentacijom u digitalnom obliku, željeli smo upoznati stručnu i širu javnost s bogatim ratnim opusom ove dvojice ponajboljih hrvatskih fotoreportera. Sadrži 600 izabranih ratnih snimaka koji svojim „slikopisnim“ sadržajem, kao pouzdane povijesne činjenice, svjedoče o vremenu Domovinskog rata. Važno je naglasiti kako smo odabirom, koji su nam autori u potpunosti prepustili, nastojali obuhvatiti što veći broj gotovo nepoznatih reportažnih zapisa i dosad neobjavljenih fotografija. Istodobno, korištenje građe obiju zbirki omogućilo je cjelovitiji prikaz ratnih zbivanja na pojedinim područjima Republike Hrvatske.

 

Svjetlom pisana povijest Domovinskog rata – Matko Biljak i Božidar Vukičević

Svjetlom pisana povijest Domovinskog rata – Matko Biljak i Božidar Vukičević

Skip to content