Uz 30. obljetnicu agresije na Republiku Hrvatsku, općeg vojnog napada na dubrovačko područje i uspješne herojske obrane Grada, u sklopu sustavnog znanstvenog i stručnog bavljenja Domovinskim ratom, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik nastavit će redovitim objavama obilježavati najvažnije događaje iz ovog zasigurno najvažnijeg razdoblja hrvatske povijesti.

Za podsjećanje na te „dane ponosa i slave“ koristit ćemo isključivo prikupljenu građu tijekom višegodišnje iznimno uspješne suradnje s Upravom Slobodne Dalmacije te njenim i hrvatskim ponajboljim ratnim fotoreporterima Matkom Biljkom i Božidarom Vukičevićem koji su svoje cjelokupno ratno stvaralaštvo nesebično ustupili Muzeju, na čemu im još jednom zahvaljujemo.

Stoga će objave sadržavati isključivo njihove nezaboravne fotografije ogromne dokumentarne vrijednosti, popraćene tekstovima iz onodobnih tekstova objavljenih u izdanjima Slobodne Dalmacije.

Događaje na dubrovačkom području 1991. pratit ćemo, kao i do sada, objavljivanjem povijesnih stručnih tekstova i obrađenom prikupljenom građom iz naših Muzejskih zbirki.

Na današnji dan, 14. rujna 1991. godine u Pločama je izvršena jedna od najvažnijih i najvećih akcija zauzimanja vojarni jugo vojske i oduzimanja njenog naoružanja iz skladišta „Male Bare“, poznata pod imenom „Zelena tabla“, koja je imala ogroman značaj za naoružavanje obrambenih snaga ne samo u Dalmaciji nego i u cijeloj Hrvatskoj. Njeni glavni ciljevi bili su zauzimanje petnaest zidanih skladišta u „Malim Barama“, zarobljavanje brodova JRM i skladišta u uvali „Tatinje“, kao i vojarne garnizona „Stanko Parmać“.

Zapovjedništvo cijele operacije preuzeo je general Petar Šimac koji zajedno s Goranom Kovačevićem i Matkom Raosom u rujnu dolazi iz Splita u Ploče. Pored diverzanata, dijela oklopnih snaga, te osiguranja veze koje su preuzeli pripadnici 4. brigade ZNG, angažirane su postrojbe pričuvnog i djelatnog sastava ZNG, te policijske snage i odredi Narodne zaštite iz Metkovića i Ploča. Za transport naoružanja osigurano je 40 raznih kamiona i šlepera iz Metkovića i Opuzena te gotovo isti broj iz poduzeća „Jadrantrans“ iz Splita. Ujedno su angažirane i pomorske snage koje su činili remorkeri, trajekt „Pločanka“ i plovni objekti Luke Ploče koji su trebali onemogućiti djelovanje 16. diviziona minolovaca mornarice JNA iz Ploča.

U ovoj akciji, koju je kao i zločinačke napade jugoarmije na grad, svojim fotografijama bilježio Matko Biljak, od agresora je oduzeto preko 5000 pušaka, 190 puško mitraljeza, 84 topa od 20 i od 40 mm, te više stotina tona pješačkog i topničkog strjeljiva.

Fotografije: Matko Biljak

Skip to content